Ryba zdrowia i urody Ci doda!
Lipiec 24, 2017
Pokaż wszystkie

Prawdziwa, rybna uczta!

miecznik w makaronie Paccheri

Kiedy już wiemy, jak przyrządzić rybę na danie główne, przyszedł czas na wariacje w przystawce. W końcu startery są mile widziane nie tylko w restauracjach rybnych, ale także w naszych domach. Mają za zadanie przygotować nasze kubki smakowe i apetyt na kolejną porcję podniebnych rozkoszy. Świetnym i sprawdzonym przepisem jest miecznik w makaronie Paccheri – grubej, krótkiej rurce, którą z łatwością możemy nadziewać. Danie to prawdziwy smakołyk i uczta dla naszych włoskich przyjaciół. A zatem zacznijmy od tego, czego będziesz potrzebować do stworzenia paccheri al pesce spada.

Lista składników:

500 gram steku z miecznika (możesz go zastąpić także inną rybą – według preferencji)

250 gram pełnoziarnistego pieczywa

Około 40 sztuk makaronu Paccheri

100 gram cykorii

Dwa ząbki czosnku

Oliwę z oliwek

Nać pietruszki

Świeży majeranek, rozmaryn i bazylię lub przyprawę składającą się z ziół prowansalskich

Opcjonalnie: oregano

Przyprawę chili

Sól

Pieprz

Puszkę pomidorów bez skóry

Przygotowanie

Kiedy masz już zakupy za sobą, przygotuj garnek, patelnię, tacę, deskę do krojenia, nóż, blender oraz piekarnik do działania. Na początek ugoruj makaron w osolonej wodzie. Instrukcje dotyczące gotowania znajdziesz na opakowaniu. Pamiętaj, że makaron musi być al dente, abyś z łatwością mógł go nadziać farszem. Kiedy już makaron się ugotuje, odcedź go i wyłóż na tacy. Pokrój chleb w drobną kostkę, a następnie podsmaż go na oliwie, dodając majeranku i rozmarynu. Smaż około 2 minut. Następnie przełóż go do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 6 minut. Po tym czasie, wyjmij chleb z pieca i zmiksuj w blenderze. Odstaw. Na oliwie z oliwek podsmaż rozgnieciony czosnek, dodaj cykorię, posiekaną natkę pietruszki i chili. Zmaż około 2 minut, a następnie przełóż do osobnego naczynia. Na tej samej oliwie podsmaż rybę z obu stron, wcześniej delikatnie ją soląc. Dzięki obróbce termicznej, z łatwością usuniesz z niej skórę. Po smażeniu, pokrój miecznika na drobne kawałki. Połącz rybę wraz chlebem i cykorią i zblenduj wszystkie składniki. Następnie nadziej makaron uzyskanym farszem. Faszerowane paccheri wymagają oczywiście jeszcze sosu. W tym celu podsmaż zgnieciony czosnek na oliwie i dodaj całą puszkę pomidorów. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i majerankiem. Jeśli lubisz zapach i smak oregano – również możesz go dodać. Tak przygotowany sos gotuj przez kwadrans. Makaron z farszem nie musi być gorący, kiedy go serwujesz, zaś sos – koniecznie! Dzięki niemu przystawka nabierze temperatury i stanie się optymalnie ciepła. To danie z pewnością nie przypomina dania ze smażalni ryb, lecz prawdziwej włoskiej restauracji rybnej. Pięknie pachnie i kusząco prezentuje się na talerzu. Jesteśmy przekonani, że żaden fan kuchni śródziemnomorskiej mu się nie oprze! Z naszej strony – życzymy smacznego, a właściwie – buon appetito!

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok