danie z łososia
Wspaniałe, a do tego polskie!
Lipiec 24, 2017
Ryba zdrowia i urody Ci doda!
Lipiec 24, 2017
Pokaż wszystkie

Przepis na łososia na parze dla dwóch osób

sałatka z lososia

Przepis na łososia na parze dla dwóch osób

Oczywiście żaden szef kuchni nie chce zdradzać swoich kulinarnych tajemnic i sztuczek, jednak w tym artykule chcemy Ci pokazać, jak sprawnie możesz uwinąć się z rybą. Z pewnością będzie ona doskonałym pomysłem zarówno na szybki obiad po pracy, jak i wystawną kolację! Jeśli będziesz organizatorem drugiej z wymienionych – przydadzą Ci się pewne dodatki, które uczynią z Twojego talerza prawdziwe dzieło sztuki! Będzie smacznie, lekko i niesamowicie zdrowo! Z pewnością zapach dochodzący z Twojej kuchni nie będzie przypominał zapachu smażalni ryb, lecz woń unoszącą się z  eleganckiej restauracji rybnej. A zatem… zacznijmy od tego, czego potrzebujesz:

Przygotuj:

Parowar lub garnek do gotowania na parze

Nóż

Obieraczkę

Deskę do krojenia

Ze składników potrzebujesz:

Filet łososia (ok. 400 gram)

Cukinię

2 marchewki

2-3 ziemniaki (w zależności od sezonu mogą być młode lub stare)

Świeżą nać pietruszki i koperek

Cytrynę

Ząbek czosnku

Suszoną bazylię, oregano lub zioła prowansalskie

Sól

Pieprz

Przyprawę curry

Kwiaty przeznaczone do jedzenia (gotowe paczki możesz zakupić już w większości dużych sklepów typu Selgros)

Przygotowanie:

Na początek umyj łososia i zbierz z niego nadmiar wody za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Wyfiletuj płat za pomocą ostrego noża, tak aby odciąć skórę. Zgnieć ząbek czosnku. Rybę lekko posól i popieprz. Dobrze i równomiernie wetrzyj w łososia czosnek. Na koniec delikatnie oprusz go ziołami prowansalskimi i niewielką ilością curry. Ta ostatnia nada rybie piękny, złoty kolor. Włóż rybę do pierwszego naczynia. Po obu stronach połóż po dwie gałązki naci pietruszki. Następnie obierz marchewki i pokrój ją w plasterki o grubości ok. 6-10 mm. Jeśli masz kształtną marchew możesz pokusić się o wyżłobienie w niej wzoru gwiazdek. Następnie obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Nie musisz ich solić. Ze względu na działanie pary, nie stracą one swojego smaku. Ułóż w jednym naczyniu marchew i ziemniaki. Dzięki parze – smaki nie będą się łączyły. Umyj cukinię i pokrój ją na plastry ok. 1-1,5 cm. Wyłóż się w ostatnim naczyniu. Wlewając wodę do garnka lub parowaru, dodaj do niej pozostałą nać pietruszki i koperek. Nadadzą one daniu niesamowity aromat! Układając naczynia miej na uwadze, że to co położone jest najbliżej wody, najszybciej się ugotuje, dlatego najpierw połóż rybę, następnie marchew i ziemniaki, a na koniec cukinię. Kiedy już wszystko jest przygotowane, nastaw urządzenie na ok. 35 minut. Serwując, ozdób talerz kwiatami i plastrami cytryny. Tak przygotowanego dania z pewnością nie powstydziłby się żaden szef restauracji rybnej. Życzymy smacznego!

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok